Ata Sporları Federasyonu
  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
  • Youtube
  • Linkedin
  • İletişim

Gelenekten Geleceğe Kökbörü Oyunu

Gelenekten Geleceğe Kökbörü Oyunu
Paylaş:
Kökbörü oyunu Türklerin en eski atlı oyunlarından biri olup günümüzde de canlı olarak yaşatılan nadir oyunlarımızdan biridir. Türk Boylarında Kökbörü oyunu Ulak Tartış, Kökpar, Kupkari ve Buzkaşi gibi isimlerle bilinir. Kökbörü’yü oynayan oyunculara, oyunda kullanılan nesneye (teke veya buzağı), oyunun düzenlenme sebebine göre çok farklı türlere sahip müstakkil bir gelenek olduğunu söyleyebiliriz. Oyunun halk tarafından sevilmesi ve yaygın olarak kullanılmasındaki başlıca sebep ise halkın inançlarıyla ilgili olduğunu düşünüyoruz. Ayrıca halkın yaşam tarzı ve şekli bu oyunun günümüze kadar gelmesine yardımcı olmuştur.

Çalışmamızda Kırgızlar içerisindeki Kökbörü oyununu besleyen geleneği ele almaya çalışacağız.

Kökbörü geleneği içerisinde Atçılık, Sınçılık, Nalbantçılık, Oyuncuları (ulakçı, çabandes, balban) yetiştirmede usta çırak ilişkisi, Yöresel El Sanatları, Dericilik, Demircilik ve daha bir çok özelliği beraberinde yaşata gelmiştir. Sovyetler Döneminden itibaren bu oyun şenlik, düğün alanlarından alınarak hipodromda oynanmaya başlanmış. Oyunun gelenekteki kuralları dikkate alınarak değiştirilmeye çalışılmıştır. Ayrıca uluslararası federasyonları kurulmuş ve farklı düzeylerde yarışlar düzenlenmeye başlamıştır. Burada kökbörü geleneğinin günümüzde bir spor dalı olarak gelişmesini ve günümüzdeki durumunu işlevsel, yapısal açılardan analiz etmeye çalışacağız.
 
Türkmen, M.,  Alimov, U. “Gelenekten Geleceğe Kökbörü Oyunu” International Turkish Folks Traditional Sports - Games Symposium, 2017, 259-262

Tam metin için tıklayınız.